Zelfgemaakte pesto

Pesto is iets wat standaard in mijn koelkast staat. Meestal twee potjes, omdat ik per ongeluk een nieuw potje open heb gemaakt terwijl de vorige nog niet op was. Ik heb ook altijd een potje op voorraad.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik vaak voor het gemak ga: de simpele, goedkope pesto uit de supermarkt. Shame on me als keukenfanaat! De goedkope pesto uit de supermarkt is namelijk geen echte pesto. Pak het potje er maar eens bij en lees de ingrediënten even door. Wedden dat er geen pijnboompitten in zitten? Oh, en ik weet ook wel zeker dat er geen Parmezaanse kaas in zit (en nee, Grana Padano is geen Parmezaanse kaas).
En, heb ik gelijk? 😉

Even goed lekker blijven eten hoor, doe ik ook. Maar als ik dan toch een keer écht lekkere pesto wil (met de juiste ingrediënten), dan maak ik hem het liefste zelf. Dat is namelijk helemaal niet zo moeilijk. En je hebt er niet veel voor nodig! Hoe je de pesto maakt, lees je hieronder:

Dit heb je nodig
IMG_20170711_145558125_HDR
Verse basilicum (zeker meerdere takjes, koop gerust een basilicumplant in de supermarkt!)
Pijnboompitten
Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano)
Een teentje knoflook
Olijfolie
Peper/zout naar smaak

En verder… Een vijzel of staafmixer met hakmolen, een schoon potje om je pesto in te bewaren.

Dit moet je doen

Met welke hoeveelheden ik werk, verschilt altijd een beetje. Ik doe dit echt op gevoel. Begin met een kleine hoeveelheid van alle ingrediënten. Pas de receptuur daarna aan door naar smaak verschillende hoeveelheden toe te voegen. Liefhebber van kaas? Doe dan wat extra kaas erdoor. Liever wat meer pit? Voeg wat extra knoflook of peper toe.

Ik heb de pesto dit keer met een staafmixer gemaakt. De eenvoudige manier! Met een vijzel kan ook heel goed, maar dit kost iets meer tijd (en kracht, haha!). Mocht je voor optie 2 gaan, lees in de onderstaande instructies het woordje ‘hakmolen’ dan als ‘vijzel’. 🙂

Doe de basilicum met een beetje olijfolie in de hakmolen. Voeg wat pijnboompitten, Parmezaanse kaas en knoflook toe. Meng dit goed tot alles fijn is en het een geheel vormt. Proef je mengsel even! Dan weet je namelijk precies wat je nog extra moet toevoegen. Doe er naar smaak wat peper en zout bij.
Telkens als je wat ingrediënten hebt toegevoegd, raad ik je aan om je pesto even te proeven.IMG_20170711_145824551

Als de pesto de juiste smaak heeft, kun je het in een potje bewaren. Doe dit echter niet te lang, het is een vers product! Wil je het toch iets langer bewaren, giet dan bovenop de pesto een laagje olijfolie. Hierdoor komt er minder lucht bij.

Je basilicumplant verder laten groeien? Knip dan de takjes niet helemaal af, maar laat de onderste basilicumblaadjes zitten. Je plantje zal hier dan opnieuw verder groeien!
Zet het potje (met gaatjes aan de onderkant) in een bakje of schaaltje en giet het water in het schaaltje/bakje. Hierdoor verzuipt je plantje niet en pakt het precies hoeveel water het nodig heeft. Binnen de kortste keren heb je een grote basilicumplant! Tijd voor nieuwe pesto 😉

Eet smakelijk!

liefsrenee

——————————————-

Een recept gemaakt van mijn blog?
Deel je foto op Facebook en tag me in je bericht, of deel je
foto op Instagram met #reneebakt. Vind ik super leuk!

Wil je op de hoogte blijven van Renee bakt?
Volg me dan op Facebook of Instagram (gebruikersnaam @reneebakt).

 

Advertenties

3 gedachtes over “Zelfgemaakte pesto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s