Pepernoo… Eh, kruidnootjes!

Het meest gegeten product in Nederland, in de tweede helft van november. Dat moet de pepernoot zijn! Grappig trouwens, want eigenlijk zijn het kruidnoten. Pepernoten zijn namelijk die lichtbruine, soort van vierkante blokjes. Die zijn wat zachter en hebben nog het meeste weg van taaitaai. Vroeger werd er peper aan het recept toegevoegd, vandaar de naam.img_20161115_121602
De naam kruidnoot is dan gelijk ook goed te verklaren. Die zit namelijk vól met kruiden: kaneel, kardemom, kruidnagel, koriander, gember en nootmuskaat. Maar de combinatie van deze kruiden is in Nederland bekend onder de naam ‘koek en speculaaskruiden’. En dat halen wij uit één potje. Luxe hè!

Tot zover de theorie, tijd voor de praktijk. Ik deel namelijk een – voor mij – nostalgisch recept. En dat doe ik niet zomaar, neehee! Dat doe ik op de – voor mij – nostalgische manier! Als je iets naar onder scrollt vind je namelijk het recept wat ik al van jongs af aan maak. Door exact te doen wat er op dit blad staat, tover ik al jaaaaren lekkere kruidnootjes uit de oven!
En ik heb overwogen om het recept uit te typen… maar ik heb besloten dat juist niet te doen! Dames en heren, ik presenteer u: Renee bakt jeugdsentiment!

img_20161115_0001

Oke, ik geef toe: Sommige dingen zijn toch wat onduidelijk. De oventemperatuur bijvoorbeeld. Die is 175 graden Celsius. De kruidnootjes moeten ongeveer 20 minuten in de oven (ik doe ze meestal iets korter, dus voel even of ze lekker knapperig zijn voordat je ze eruit haalt).

Dan nog wat tips voor als je bovenstaand recept gaat maken:

img_20161115_113512

Als je de hoeveelheden in het recept aanhoudt, heb je een klein bolletje deeg. Maak dus het dubbele!

img_20161115_114650

Maak de bolletjes kleiner dan wat je gewend bent! Je maakt ze met zelfrijzend bakmeel, dus ze worden in de oven nog een stukje groter!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit recept is natuurlijk héél leuk om met kinderen te maken! Veel bakplezier en eet smakelijk!

img_20161115_121505

——————————————-

Een recept gemaakt van mijn blog?
Deel je foto op Facebook of Instagram met #reneebakt
Vind ik super leuk!

Alles (en nog meer) volgen van Renee bakt?
Volg me dan op Facebook of Instagram.

 

Advertenties

Een gedachte over “Pepernoo… Eh, kruidnootjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s