Appelroosjes

Het is herfst! En als het herfst is moet ik altijd even wennen. De korte broeken moeten weer de kast in en de truien kunnen – in ons koude kikkerlandje – gelijk tevoorschijn komen. Sterker nog, de temperaturen ’s ochtends vragen al een beetje om een winterjas. Ik mis het warme weer, de ijsjes, de slippers, de zomerse deuntjes, de drankjes vol ijsklontjes… Ja hoor, heimwee naar de zomer!

Maar na een paar dagen begint het te kriebelen. Het zonnetje wat door de bladeren schijnt, blaadjes die al voorzichtig naar beneden dwarrelen, de fijne herfstmelodietjes die je doen verlangen naar een kop thee en een dekentje, ’s avonds de kaarsjes aan… Mijn heimwee heeft plaats gemaakt voor een warm, geborgen gevoel. Ik hou van de herfst!

Net als appeltjes, die houden ook van de herfst. Dan worden ze namelijk volop geoogst en liggen ze je allemaal met hun grootste glimlach en liefste oogjes aan te kijken in de supermarkt, in de hoop dat jij ze koopt. Echt hoor! Let maar eens op als je langs loopt.

Des te leuker is het om die appeltjes ook daadwerkelijk te kopen en er dan een prachtig gebakje van te maken! Een heerlijk appelgebakje met spijs en kaneel in bladerdeeg, perfect voor deze mooie herfstperiode.

img_20161005_190048

Dit heb je nodig
een rol vers bladerdeeg (ligt in het verse koelvak bij de supermarkt)
2  zoete appels
een pakje amandelspijs (bijv. van Dr. Oetker)
2 eetlepels citroensap
kaneel
een losgeklopt eitje

En verder…
bakpapier (knip het alvast in vierkanten van 10 bij 10 cm)
een muffinvorm voor 12 muffins
een vergiet/zeef
aluminiumfolie

Dit moet je doen
Begin met het voorverwarmen van de oven, op 190 graden Celsius.
Snijd de appels door de helft, leg ze met de platte kant naar beneden en snijd dunne plakjes (van 1 millimeter). Je krijgt dan als het ware halve maantjes. De klokhuizen kun je laten zitten, de pitjes vallen eruit en de rest wordt zacht in de oven.

Doe de plakjes in een kom, meng het citroensap er voorzichtig door en schenk er 1 liter kokend water over. Laat het 3 minuten staan. Dit zorgt ervoor dat je appelplakjes zacht worden, anders zijn ze niet buigbaar!

Rol het bladerdeeg uit en snijd 10 repen van 24 bij 4 cm.
Haal het amandelspijs uit de verpakking en leg plat neer. Snijd nu ook weer zo dun mogelijke plakjes (van 1 millimeter dik).

Nu gaan we de roosjes rollen. Begin met een reep bladerdeeg. Beleg deze in de lengte met amandelspijs. Zorg dat je een randje deeg aan de onderkant leeg laat.
Bestrooi het amandelspijs met wat kaneel. Leg nu plakjes appel op het amandelspijs. Leg de ronde kant naar boven, laat ze iets uitsteken boven het bladerdeeg en zorg ervoor dat de plakjes elkaar overlappen.
Vouw het onderste randje deeg nu over de vulling heen en rol het deeg van links naar rechts (of andersom natuurlijk) helemaal op. Zet het op een stuk bakpapier en laat deze in een muffinvorm zakken.

img_20161005_170726

Herhaal het bovenstaande met de andere appelrozen. Als laatste kun je de randjes bladerdeeg insmeren met een beetje losgeklopt ei. Dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg mooi bruin wordt en gaat glimmen.
Ik was dit dus zelf vergeten… Resultaat zie je op de foto’s: bleke appelgebakjes. Mooi bruin ziet er écht lekkerder uit hoor!

Zet daarna de muffinvorm 15 minuten in de oven. Na die 15 minuten dek je de bovenkant af met een stuk aluminiumfolie (pas op, heet!). Dit voorkomt dat de appelrandjes te snel verbranden. Zet het vervolgens nog ongeveer 15 a 20 minuten in de oven.
Laat ze een beetje afkoelen voordat je gaat proeven. Maar wacht niet te lang, want ze zijn heerlijk als ze nog warm zijn!

Eet smakelijk!

——————————————-

Een recept gemaakt van mijn blog?
Deel je foto op Facebook of Instagram met #reneebakt
Vind ik super leuk!

Alles (en nog meer) volgen van Renee bakt?
Volg me dan op Facebook of Instagram.

 

Dit recept komt uit de Allerhande.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s