Bloemkoolpizza (met pizzatips!)

Ik hou echt zo van pizza! Pizza is sowieso mijn lievelingseten. Zeg je dat niet elke keer? Jawel! Maar pizza hoort zeker bij de top 3. Net als de andere 24 lievelingsgerechten 🙂

Maar… Iedereen weet dat elke dag pizza eten niet heel goed is voor onze lijfjes. Daarom maakte mijn hart (en hoofd) een sprongetje toen ik, inmiddels ruim een jaar geleden, een bloemkool-pizza-bodem-recept tegenkwam! Waarom zet je deze dan nu pas online?!
Omdat ik het gisteravond weer eens gemaakt had. En omdat ik ruim een jaar geleden nog geen amateur-hobby-foodblogger was. En omdat ik gewoon nu pas bedacht dat ik het recept wel kon delen. Daarom.

Anyway, bloemkoolpizza dus. Zonder dat je het door hebt werk je even een halve bloemkool naar binnen (dat is dus juist wel goed voor onze lijfjes, hoera!) en je kunt zelf bedenken wat je erop doet. Dit keer bestonden onze toppings uit restjes uit de koelkast en een Ganda grand cru ham die we kregen bij een sixpack Leffe bier (actie bij de appie). Win win situatie!

Het maken van de bodem is niet moeilijk, maar kost wel wat meer voorbereidingstijd. Je kunt het prima van te voren maken en pas later de pizza afbakken.

Dit heb je nodig voor de pizzabodem (2 personen)
Een bloemkool
2 eieren
oregano
eventueel geraspte kaas

En verder… Een keukenmachine (het kan ook met een grove rasp), een schone theedoek en bakpapier.

Dit moet je doen
Begin met het snijden en schoonmaken van de bloemkool. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en doe deze (in gedeelten) in de keukenmachine. Maal de roosjes tot fijne kruimeltjes.

Kook de bloemkool ongeveer 4 a 5 minuten in de magnetron, verspreid in een ovenschaal of bakblik. Ik heb het ook wel eens gekookt in water (zo gaar!) en dat kan ook prima, maar dan blijft de bodem wel wat vochtiger.
In de magnetron verliest de bloemkool nog veel vocht. Doe het daarom in gedeelten in een theedoek en wring het laatste vocht eruit. Hoe minder vocht, hoe knapperiger de bodem (bedenk wel dat het nooit zo knapperig zal worden als een echte pizzabodem).

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Meng de bloemkool nu met de eieren, oregano en eventueel wat geraspte kaas. Spreid het uit over een bakplaat die bedekt is met bakpapier. Druk het wat aan, dit kan goed met de bolle kant van een lepel.
Bak de bodem (nog zonder topping!) ongeveer 15 tot 20 minuutjes in de oven.
Nadat je de plaat eruit hebt gehaald, kun je de pizza gaan beleggen. Doe dit op het laatste moment, vlak voordat je hem gaat afbakken. Eerst wat tomatensaus, daarna jouw lievelings-pizza-ingrediënten.

Afbakken doe je ook op 180 graden Celsius, nog zo’n 10 à 15 minuutjes.

Toch liever een gewone pizzabodem? Houd reneebakt.com dan in de gaten, want ook daar heb ik een goed (en eenvoudig) recept voor, welke ik binnenkort met jullie zal delen.

Nog een paar pizza-topping-tips:

– Ik gebruikte dit keer gewone geraspte kaas, omdat dit nog in de koelkast lag. Doe mij een groot plezier en koop een stuk Parmezaanse kaas (en nee, niet de poedervariant uit de supermarkt, een echt stuk kaas wat je zelf raspt). Dit smelt lekker op je pizza en geeft veel meer smaak dan normale kaas. Parmezaanse kaas is echt zó goddelijk!
– Nog een tip over die Parmezaanse kaas: je kunt het invriezen! Handig dus om altijd een stukje in huis te hebben 🙂
– Fan van salami op je pizza? Koop een salamiworst en snijd zelf plakjes. Ook dit geeft veel smaak, meer dan zo’n vette plak voorgesneden salami.
– Let op welke mozzarella je koopt. Veel mozzarella is gemaakt van koemelk. Prima, zacht van smaak en echt niet verkeerd, maar wil je écht lekkere mozzarella? Koop dan eens mozzarella van buffelmelk. Romiger, zachter… Lekkerder! Wel wat duurder ook. Maar dat mag wel één keertje toch?
– Alle toppings op je pizza gelegd? Mooi. Tijd voor de oregano. Een pizza is pas compleet met oregano erop. Strooi het niet zo uit het potje, maar leg eerst wat op je hand. Kneus het met de vingers van je andere hand terwijl je het op je pizza strooit. Ultieme pizza-geur-beleving komt je tegemoet!
– Een simpele tomatensaus voor op je pizza: passata, wat knoflook en basilicum. Mengen en even laten staan, dan is ie het lekkerste.
– En de laatste, maar misschien wel de belangrijkste: Houd je pizza simpel! Veel Italianen zweren bij een pizza met maximaal 3 ingrediënten. Je kunt je pizza vol leggen met allemaal verschillende ingrediënten, maar daarmee zwak je de smaak van al die ingrediënten af. Kies een paar toppings en ga voor kwaliteit. Je zult ervaren dat je pizza veel lekkerder is.

Zo. Je hebt een goed recept én mijn beste eigenste pizza-tips gekregen. En je hebt een lang verhaal gelezen (het lukt me nooit om het kort te houden, sorry) wat vol stond met woorden-die-niet-bestaan-maar-die-ik-door-middel-van-streepjes-wel-bestaand-heb-gemaakt. Waarom eigenlijk zoveel? Goede vraag.

Eet smakelijk!

——————————————-

Op de hoogte blijven van Renee bakt?
Volg me dan op Facebook of Instagram.

 

Advertenties

3 gedachtes over “Bloemkoolpizza (met pizzatips!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s