Een dagje Amsterdam: De foodhallen!

Al een tijdje op mijn dit-moet-ik-echt-eens-bezoeken-lijstje: De foodhallen in Amsterdam. Vergelijkbaar met de foodkerk in Hoorn, maar dan groter, drukker, mooier,… Amsterdamser. Dat is geen woord hè? Maar je snapt wat ik bedoel.

Dus, tijd voor een dagje Amsterdam! En wat we allemaal bezocht hebben, dat zie en lees je hier:

Koffie
Vroeg op weg, dus in Amsterdam eerst tijd voor koffie. Tussen de Britse toeristen die al een aardige borrel op hadden, kwamen we terecht op de Warmoesstraat.
Oooh, wat ze dáár allemaal hebben… Daar ging mijn glutenarme dag. Want ik moest natuurlijk wat kiezen. Björn ging voor een koffiebroodje, mijn foodhartje werd enthousiast van een cannoli (Wat dat is? Een rolletje van bladerdeeg met superlekkere room erin. Toch eens zelf proberen te maken!). Die had ik dus nog nooit gehad maar veel te vaak gezien op bijv. 24kitchen. Maar daar zou mooi verandering in komen vandaag!
Dit tentje heeft ook veel variatie in koffie. Gewone koffie, grote koffie, cappuccino, verschillende soorten latte, smaakjes aan je koffie… Ik kies eigenlijk altijd voor gewone koffie of een cappuccino.
Met een koffie on-the-go en wat lekkers gingen we richting de Hallen.

IMG_20160528_115746

Holy Cannoli!

IMG_20160528_134258
De Hallen

Het is eigenlijk een soort complex waar je van alles kunt doen: Er is een café, bibliotheek, bioscoop, wat kleine (muziek-, antiek-, vintage-) winkeltjes en… een grote foodhal!
De hal staat aardig blauw van alle rook die bij de verschillende standjes gecreëerd wordt en als je binnenkomt komen de meest vreemde geurcombinaties je neus binnen maar man, wat werd ik hier enthousiast van!
Het was druk, een beetje bijeengepropt maar toch overzichtelijk. Je zag meteen wat er verkocht werd bij de standjes en waar je uit kon kiezen.
We waren eigenlijk van plan om flink honger te kweken zodat we hier los konden gaan, maar de verleiding van de zoetigheid was al te groot geweest. Desondanks gingen we op zoek naar wat lekkers.

IMG_20160528_125123

Met zoetigheid achter de kiezen (sugar ruuuush) kozen we voor nóg meer zoetigheid bij Petit Gateau. Bij deze stand verkochten ze allemaal minitaartjes met zo’n beetje elke smaak die je kunt bedenken!

IMG-20160528-WA0003.jpg
Ze waren niet goedkoop (€ 2,50 per stuk) maar we kochten er 4 die we samen zouden delen. Ultiem genot! (Ook deze ga ik toch eens zelf maken!)
Na twee extra rondjes lopen langs alle standjes hadden we ook een keuze gemaakt voor onze lunch (die echt totaal overbodig was, maar hallo… als je daar bent ga je echt meer eten dan nodig is): Een hotdog van Bulls and Dogs! Björn ging voor de classic, ik ging – heel slecht maar oh zo lekker – voor een hotdog met bacon en chips. Chips?! Jazeker, chips. Terwijl de hotdog voor onze neuzen gemaakt werd nam ik even de tijd om de ‘menukaart’ te bekijken. De meest bijzondere hotdog-combinaties kwamen voorbij.

IMG_20160528_131451
We hebben nog een kijkje genomen in de andere hallen, maar ik vond het persoonlijk niet de moeite waard. Wellicht vind jij het wel interessant, dus ga er zeker zelf eens kijken.

Op weg naar hartje Amsterdam
We zijn via de 9 straatjes naar hartje Amsterdam gelopen. Tijd voor een borrel bij O’Reillys, een Ierse pub achter de dam. Bij een Ierse pub kun je vaak sport kijken, er staan altijd tv’s aan. Hou je daar niet zo van? Met mooi weer kun je lekker op het brede terras gaan zitten. Wij zaten in de deuropening, zodat we wat meekregen van zowel binnen als buiten.
Het uitzicht is overigens niet om over naar huis te schrijven, maar als je – net als ik – kan genieten van mensen kijken, zit je er prima.

IMG_20160528_145801
Oh, toen we er heen liepen zag ik nog een schattig klein cupcakewinkeltje op de Spuistraat: Van Ness cupcakes. Daar ging mijn foodhartje weer… Ik koos voor een red velvet cupcake en heb deze stiekem opgegeten op het terras van O’Reillys.
Die cupcake… was echt de meest luchtige cupcake die ik ooit gehad heb. Normaal hou ik nooit zo van een dikke toef botercrème bovenop, maar deze was ook zó lekker, dat ik teleurgesteld was toen het op was.


In de veronderstelling dat dit écht een klein winkeltje was, ging ik eens googlen. Wat blijkt? Ze bezorgen door heel Nederland, zijn behoorlijk bekend in Amsterdam en omgeving en hebben veel volgers op Facebook. Dat zou je echt niet zeggen als je de buitenkant van de winkel bekijkt. Grote complimenten dus! Als ik weer in Amsterdam ben ga ik zeker langs bij dit winkeltje.

Tijd voor café de Klos
Na een wandelingetje en nóg een drankje was het tijd om te gaan eten. We hadden echt verschrikkelijke honger, ahum. Maar van te voren hadden we al afgesproken waar we zouden gaan eten: bij café de Klos. Ik ben er één keer eerder geweest, maar Björn al vaker. Om even te quoten: “Daar hebben ze de lekkerste spareribs ooit.” En als zelfs ik enthousiast ben over spareribs, dan zijn ze inderdaad goed. Althans, ik neem er de smokey spareribs, omdat ik erg van de gerookte smaak houd. Afkluiven is niet helemaal mijn ding, maar bij de ribs is het goed te doen. Zeker bij de ‘gewone’ ribs, daar trek je de botjes er zo uit, zó zacht is het vlees. Je kunt er een gepofte aardappel bij bestellen, die je geserveerd krijgt in aluminiumfolie.
Het is voor de rest niet echt een café. Tenminste, de gasten die er zijn, komen om te eten.
Oh, en niet echt fan van spareribs? Ze hebben er ook andere gerechten zoals kip of varkenshaas. Vraag vooral niet naar iets vegetarisch, want je wordt hoogstpersoonlijk de tent uit gezet 😉

Goed, een vaste gewoonte bij deze tent: Je gaat niet zomaar zitten. Vaak hanteren ze een wachtlijst en moet je dus even zorgen dat je ook op deze wachtlijst staat. En wat doe je dan in de tussentijd?
Ze verwijzen je eigenlijk gelijk door naar het tegenovergelegen café (dezelfde eigenaar) waar je een drankje kunt doen (dus wel echt een café), zowel buiten als binnen. Het barpersoneel is echt onwijs vriendelijk en ze houden absoluut van een praatje.
Het café heet Genootschap der Geneugten en als je er bent, kan ik je de fruitjenever zeker aanraden. Op een krijtbord hangen alle smaakjes die ze hebben (bijv. meloen, passievrucht, framboos, peer, citroen, appel, maar ook drop, hazelnoot en nog meer) en voor je het weet heb je er een aantal op. De framboos en drop maken ze zelf en zijn ook erg lekker!

IMG_20160528_180554
Na het eten zijn we ook bij dit café beland, waar we aan de praat raakten met een stel uit New York. Ze waren een paar dagen in Amsterdam en we hebben ze aan wat leuke ideeën geholpen. En ook aan de fruitjenever… hihi. Toen zij weg gingen bleek dat ze een deel van onze rekening hadden betaald. Echt enorm attent en stiekem baal ik nog steeds dat ik ze daar nooit voor heb kunnen bedanken. Wat een fantastische avond!

Moe van het vele wandelen, maar voldaan door alle leuke en lekkere dingen gingen we weer richting huis. Een heerlijk dagje, die we zeker nog eens over zullen doen!

Bovenstaande dingen bezoeken? Komt ie:
Het koffietentje zit aan de Warmoesstraat.
De Hallen vind je aan het Bellamyplein. Loop even via de 9 straatjes!
Van Ness cupcakes zit aan de Spuistraat en O’Reillys aan de Paleisstraat.
Eten bij café de Klos kan in de Kerkstraat, evenals het café Genootschap der Geneugten.

Veel plezier!

——————————————-

Op de hoogte blijven van Renee bakt?
Volg me dan op Facebook of Instagram.

 

Advertenties

Een gedachte over “Een dagje Amsterdam: De foodhallen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s