BBQ: Focaccia

Mijn favoriete tijd van het jaar komt eraan: de zomer! Ik vind het een tijd waarin iedereen vrolijker is. Of lijkt. Want wees eerlijk, alleen al het idee dat je weer op slippers kunt lopen met een zonnebril op je neus, doet je spontaan glimlachen!

Ik moet altijd even wennen aan de zomer hoor, daar ben ik eerlijk in. Ik ben er zo een die eerst gaat klagen over hitte, zweet en vooral muggen. Maar stiekem geniet mijn hartje van elke zonnestraal die schijnt en als de zomer voorbij is ben ik altijd een beetje in rouw, want dan duurt het weer zo lang…
Maar zo ver is het dus nog niet, want de zomer staat net pas voor de deur! Je snapt dat ik een dansje doe 🙂

Het fijne van de zomer vind ik ook dat je echt geen excuus nodig hebt om de barbecue aan te gooien. Nou ben ik niet zo zeer fan van het barbecueën zelf, maar meer van het tweede deel: het opeten, haha. Gelukkig is daar vriendlief (noem het woord barbecue en zijn ogen beginnen te glimmen) die maar wat graag met kolen aan de slag gaat. Zijn wij een perfecte match, of… 😉

Anyway, met de barbecue-kriebels in mijn hoofd leek het me een leuk idee om de komende tijd wat recepten met jullie te delen die je zelf ook kunt uitproberen op de barbecue!

Ik trap af met mijn favoriet (moet je die niet bewaren voor het laatst? Nee joh, zo lang kan ik niet wachten!): Homemade focaccia. Een heerlijk – gevuld – Italiaans brood. Focaccia kan je heel goed in de oven bakken. Maar wij gebruiken een pizzasteen die we op de barbecue leggen. Onderaan het recept zal ik je vertellen hoe je het brood bakt in de oven.

Focaccia is een plat brood wat bekend staat om zijn ingrediënten (denk aan tomaat, pesto, rozemarijn, kaas, olijven, waan je in Italië en je kunt het al bijna proeven) en om zijn zachtheid. Het deeg van de focaccia wordt vettig gehouden door olijfolie en soms water, waardoor het niet heel krokant zal worden.
Omdat wij het brood op de barbecue bakken en we daar de temperatuur niet genoeg kunnen regelen, bakken we het deeg aan twee kanten. Hierdoor verliest het wel zijn zachtheid, maar de smaak blijft behouden. En het ziet er evengoed heerlijk uit! Brood bakken op een barbecue is – in mijn ogen – super tof, dus… Snel beginnen!

Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
– 500 gram bloem (tarwebloem, patentbloem of echt focacciabloem als je dat kunt vinden)
– 7 gram droge gist, precies één zakje
– 320 gram water, lauwwarm zodat de gist goed activeert
– 10 gram zout
– olijfolie (of, als je zongedroogde tomaatjes uit een potje gebruikt, de olie die erbij zit, super lekker!)

Voor de vulling:
– dingen die je lekker vindt.
Lekker makkelijk hè? Ik maak het brood met zongedroogde tomaat, olijven en knoflookteentjes in reepjes gesneden. Maar echt, neem vooral wat je lekker vindt. Rozemarijn, oregano, cherry tomaatjes, Parmezaanse kaas, pesto, pijnboompitjes… Kies wat lekkers uit!

Wat moet je doen?

Je begint met het deeg. Doe de bloem in een ruime schaal of kom (op een schoon aanrecht kan ook, maar bij mij gaat dit meestal mis) en maak een soort ronde dijk van de bloem. In het midden schenk je rustig het lauwwarme water en daar doe je de gist bij. Je zult zien dat je dijkje netjes blijft staan.

IMG_20160604_122616
Pak vervolgens een lepel en meng kleine beetjes bloem van de zijkant met het water. Het wordt dan een papje en als je dit blijft doen begint het een deeg te vormen.

IMG_20160604_122813
Als het vocht in de schaal/kom in het deeg is getrokken, is het tijd om het zout toe te voegen. Dit hebben we eerder niet gedaan, omdat zout een killer is voor je gist. Door gist in lauwwarm water te doen activeert het. Als je er gelijk zout bij gooit, zal je deeg weinig tot niets rijzen omdat de gist ‘dood is gegaan’.

IMG_20160604_123015
Nu is het tijd om met je handen te gaan mengen. Dat kon eerder ook wel hoor, maar omdat het in het begin een aardig natte boel is, pak ik altijd een lepel of spatel.
Meng het deeg goed door. Als je denkt dat het klaar is…. Kneed je nog langer door! Dit is het moment waar jouw focaccia zich kan onderscheiden van de rest! Door te kneden ontwikkelen de gluten zich, waardoor de gassen van de gist beter kunnen verspreiden. Moeilijke taal voor iets heel simpels: Brood wat luchtig, zacht en daardoor lekkerder is.
(Het langer doorkneden werkt alleen positief bij recepten met gist als ingrediënt. Bij andere recepten kan het je deeg juist taaier maken)

Als je het deeg echt goed vindt, leg je het in een schaal waarin je wat olie hebt gedaan. Zorg ook dat de bovenkant van het deeg voorzien is van een laagje olie. Bedek de schaal met plastic folie. Nu komt de eerste rijs: 60 minuutjes laten staan!

IMG_20160604_123952

Voor het rijzen

IMG_20160604_134002

Na het rijzen

Na het rijzen sla je de lucht uit het deeg (smijtwerk, woehoe!) door het te kneden en op een licht met olie ingevette werkplek te gooien. Wel met beleid natuurlijk, anders kun je opnieuw beginnen 😉
Nu ga je het deeg uitrollen. Zorg ervoor dat je geduld op peil is, want goed gekneed deeg is elastisch en zal – tot een hoog irritatieniveau – terug willen naar de oorspronkelijke vorm. Geef vooral niet op tot het deeg mooi plat is. Hoe groot? Afhankelijk van de ruimte op de barbecue (of oven). Het deeg wordt zo dubbelgevouwen, dus dan kun je een beetje inschatten hoe groot de plak mag zijn.
Tijd voor de vulling! Snijd het fijn en verdeel het over de helft van het deeg.

IMG_20160604_135003
IMG_20160604_135842
Vouw het deeg nu dicht en vouw de randen een beetje dubbel. Ik draai het meestal een paar keer in, zodat ik zeker weet dat het niet open gaat tijdens het bakken.
Tijd voor de tweede rijs! Laat het (afgedekt met folie en lekker in de olie) 30 tot 45 minuten rijzen.

IMG_20160604_140330

Voor het rijzen

IMG_20160604_155216

Na het rijzen

En dan… op de barbecue! Op een warme pizzasteen kun je de olie horen sissen. Houd goed in de gaten wat de kleur van de onderkant van je deeg is, want soms wil het ineens heel snel gaan. Draai het brood om, zodat beide kanten mooi bruin worden.

IMG_20160604_162947

Het brood is klaar als het hol klinkt wanneer je erop tikt (met een lepel o.i.d.).

IMG_20160604_165424

Laat je me weten of het gelukt is? Eet smakelijk!

De focaccia in de oven bakken: Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius en bak het brood in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Goed in de gaten houden, want elke oven is anders!

——————————————-

Op de hoogte blijven van Renee bakt?
Volg me dan op Facebook of Instagram.

 

Advertenties

3 gedachtes over “BBQ: Focaccia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s