Whoa, pindarotsjes!

Zelf ben ik behoorlijk fan van pindarotsjes. Als ik daar eenmaal aan begin, kan ik bijna niet stoppen met eten. Goh Renee, waar heb ik dat vaker gehoord? Ik heb echt geeeeen idee, hihi. Met als gevolg dat de zak dus eerder leeg is dan je wilt. Wat is dat zakje toch eigenlijk klein! En wat zit er weinig in!

Tijd om daar wat aan te doen! Pindarotsjes maken is namelijk veel makkelijker dan je denkt. En het is super leuk om te doen! En leuk om cadeau te geven (jaaa écht zelf gemaakt!). Of om cadeau te krijgen. Maar dan moet je eerst even iemand het recept geven met een dikke hint erbij 😉 Of om ze natuurlijk gewoon lekker allemaal zelf op te eten. Nou vooruit, geef je vriend/vriendin/moeder/oma/broertje er ook één. Komtie:

Wat heb je nodig?
Twee dingen. Zo weinig? Jazeker!
Chocolade (een normale reep) en pinda’s. Ik neem eigenlijk altijd ongezouten pinda’s, maar chocolade en zout is een briljante combinatie. Probeer ze dus zeker ook eens met gezouten pinda’s te maken!

Wat moet je doen?
Leg alvast een plaat o.i.d. klaar met een vel bakpapier erop. Hier maak je straks de pindarotsjes op. Door het bakpapier zijn ze makkelijk los te krijgen.

Smelt de chocolade au bain-marie. Haal de kom van de pan, droog de onderkant van de kom even goed af. Je gaat de chocolade nu tempereren. Hierdoor kristalliseert de chocolade, wat betekent dat het niet gelijk zal smelten als je de chocolade vasthoudt.
Hoe dat precies moet, lees je hier. Deze stap overslaan? Lees dan even het stukje onderaan deze tekst.

Doe nu de pinda’s bij de chocolade. Bekijk even hoeveel pinda’s je in de kom gooit. Bij te weinig pinda’s zal de chocolade uitlopen, bij te veel pinda’s zit veel te weinig chocolade 🙂 Het klinkt ingewikkeld, maar je zult merken dat je eigenlijk heel snel ziet hoeveel pinda’s je moet toevoegen.
Werk deze stap af met een redelijk tempo. Doordat de chocolade al deels is afgekoeld zal het snel uitharden, zeker met de pinda’s erbij. Dat resulteert weer in niet zo mooie pindarotsjes, al zal de smaak er niet onder lijden. Maar enige snelheid is belangrijk!

Maak met een lepel (of twee) mooie hoopjes op het bakpapier. Hoe groot? Dat mag je zelf bepalen! Laat de chocolade goed uitharden, heb geduld! Je kunt ervoor kiezen om ze in de koelkast te leggen, maar ik raad aan om ze gewoon op kamertemperatuur te laten stollen. Daar blijft de chocolade het mooiste en lekkerste van!

Ik wil het tempereren overslaan. Kan dat?
Jazeker. Tempereren is een techniek die je best even onder de knie moet krijgen. Je kunt ervoor kiezen om het via de ent-methode te doen. Deze staat ook beschreven bij de uitleg over tempereren, is eenvoudiger en heel goed te doen zonder al te veel benodigdheden.
Ook geen zin om te enten? Geen probleem, maar bedenk wel dat de chocolade dan niet goed kristalliseert. De smaak is prima, maar zodra je de chocolade vastpakt zal het gelijk smelten in je hand. Als je het tempereren overslaat raad ik je aan om de chocolade in de koelkast te bewaren en het ook gelijk uit de koelkast te serveren. Te lang buiten de koelkast betekent zachte chocolade. Geen enkel probleem als de chocolade gelijk in je eigen mond verdwijnt, maar als je de pindarotsjes maakt voor anderen zou ik toch kiezen voor tempereren.

Veel succes! Stuur je me een fotootje als je ze gemaakt hebt? 🙂

——————————————-

Op de hoogte blijven van Renee bakt?
Volg me dan op Facebook of Instagram.

Advertenties

2 gedachtes over “Whoa, pindarotsjes!

  1. Pingback: Speculaasrotsjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s