I love Tony!

Zo. Het hoge woord is eruit. Het werd tijd om eerlijk te zijn naar de buitenwereld, ik kon de druk niet meer aan en ik weet dat sommigen me niet zullen begrijpen maar… Ik kies voor mijn eigen geluk en hoe anderen erover denken probeer ik naast me neer te leggen.

Nee, allemaal onzin natuurlijk. Ik heb het natuurlijk over die veel te lekkere chocoladerepen die op de een of andere manier nooit langer dan één dag weten te overleven. Waar de naam Tony je enkele jaren geleden nog deed denken aan een veel te gladde Italiaan, maken je speekselklieren anno 2016 gelijk overuren omdat ze de chocolade al bijna proeven. Wat een gek voorbeeld, Renee. Daar heb je misschien wel gelijk in, maar het is toch zo?

Mijn kennismaking was een paar jaar geleden rond Sinterklaas. Ik kreeg een chocoladeletter die verpakt was in een rode wikkel. Teleurgesteld omdat ik dacht een pure letter gekregen te hebben (ik hou niet van puur) besloot ik de letter uit beleefdheid op te eten. En wat bleek? Het was toch melk! Wat verwarrend zeg, jullie melkchocolade heeft een rode wikkel en jullie pure chocolade heeft een blauwe wikkel. Nou, daar blijkt dus een verhaal achter te zitten.
Mocht je deze blog alleen lezen om te weten te komen of je de nieuwste reep zelf moet kopen, scroll dan even naar beneden. Maar ik waarschuw je wel, want je mist een mooi verhaal 😉

Het verhaal
Tony’s Chocolonely (Nee, niet chocolony) is ontstaan uit het programma Keuringsdienst van Waarde, waar aan het licht kwam hoe het er op de cacaoplantages in West-Afrika aan toe gaat. Ze besloten een eerlijke reep op de markt te brengen en om de alarmerende boodschap mee te geven aan de consument, kozen ze voor een rode wikkel: Alarm!
Daarna brachten ze een pure reep op de markt. Simpel gezegd was rood al in gebruik, dus kozen ze voor blauw.

De vorm
Ooit opgevallen dat de repen van Tony’s Chocolonely zo’n gekke vorm hebben? Zo nee, het is je vergeven. Waarschijnlijk zat de reep al in je mond voordat je überhaupt de tijd had om naar de vorm te kijken. Gelukkig kan ik het je vertellen! En laten zien (met dank aan de spreekbeurtinformatie op de website, grinnik):

Het proces van cacaoboon tot chocoladereep was op veel plaatsen niet zo eerlijk. Cacaoboeren kregen veel te weinig geld voor hun bonen en kinderen moesten helpen op de plantages om het gezin te kunnen onderhouden. De naam Fairtrade zal een ieder bekend in de oren klinken. Boeren die de mogelijkheid krijgen zich aan te sluiten bij deze organisatie, krijgen een vaste prijs voor hun product. Hierdoor is de handel al een stukje eerlijker. Bovendien krijgen deze boeren een premie om te kunnen investeren in een goed doel. Denk hierbij aan scholen in het dorp, waterputten, etc. Goede zaak, toch?tony1.png

En aangezien het bedrijf Tony’s Chocolonely pleit voor eerlijke handel – en ze met hun eigen reep aan wilden tonen hoe het ook kan – lieten ze door middel van een bijzondere vorm zien hoe de cacaohandel op veel plekken verloopt: Oneerlijk!

Ook leuk om te weten: Cacaoplanten groeien het beste vlakbij de evenaar. De stukjes chocolade op het derde plaatje staan voor de West-Afrikaanse landen waar veel cacaoplantages zijn!

De chocolade
Oké, oké. Ik ben misschien wat lang van stof. Maar ik vind het verhaal achter dit bedrijf oprecht interessant en ik vond het belangrijk om dit ook aan jou als lezer te vertellen. Dan kom ik nu bij de kern van dit verhaal:

Die chocolade is LEKKER! Welke smaken zijn er eigenlijk?

Allereerst natuurlijk melk en puur. Maar ook de andere classics:
– Melk hazelnoot                 – Melk noga
– Melk karamel zeezout     – Puur pecan kokos
– Puur amandel zeezout

De exclusives:
– Melk popcorn discodip     – Melk toffee crunch
– Puur meringue kers           – Puur sinaasappel rozemarijn

En de estafettereep van dit moment: Melk passievrucht yoghurt!
Estafettereep? Ja, ieder half jaar komt er een nieuwe, tijdelijke reep op de markt. Vaak een zomerse reep en een winterse reep.

Dit keer is het dus weer de beurt aan de zomerse reep en met deze smaakcombinatie krijg je echt een zomers gevoel! In de chocoladereep zitten gevriesdroogde stukjes passievrucht en yoghurt. Dat resulteert in een romige smaak met af en toe een fris vleugje. Op de wikkel vergelijken ze de reep met een zomers ijsje en ik denk dat die omschrijving helemaal klopt!

Een blijvertje dus (tenminste… het komende half jaar)! Maar mijn all-time favorietje is toch wel melk karamel zeezout. Die combinatie is echt god-de-lijk. Zo goddelijk zelfs, dat andere merken de smaakcombinatie overneemt. Met Pasen at ik melk karamel zeezout paaseitjes en er zijn verschillende B-merk repen op de markt met dezelfde smaak. Zijn die dan net zo lekker?
Nee! Want hoe ze het doen weet ik niet, maar in mijn ogen kan niets de chocolade van Tony’s Chocolonely overtreffen.

Mijn aanraders
Zoals hierboven al genoemd: melk passievrucht yoghurt en melk karamel zeezout. Maar melk popcorn discodip is ook goeeeed! Op de een of andere manier doen de smaakcombinaties waarvan je in eerste instantie denkt dat ze niet te eten zijn, het altijd het beste.

Melk noga en melk toffee crunch staan nog op mijn proef-wensenlijstje. Alleen de melk repen? Ja, want zoals eerder gezegd hou ik niet zo van puur.
Oooh en weet je wat ik wel zou willen? Een witte reep van Tony’s Chocolonely! I know, I know, witte chocolade is eigenlijk geen echte chocolade. Maar wel lekker. Dus mocht mijn nieuwe liefde Tony meelezen en net zo van mij houden als ik van hem, met een witte reep ben je echt de aller- allerliefste!

Meer informatie? De website van Tony’s Chocolonely vind je hier.
De chocolade van Tony’s Chocolonely is tegenwoordig in bijna elke supermarkt te vinden.
De meeste smaken vind je bij de Albert Heijn. Wil je zeker weten dat je jouw favoriete smaak kunt scoren? Ga dan naar de dichtstbijzijnde Wereldwinkel.

——————————————-

Op de hoogte blijven van Renee bakt?
Volg me dan op Facebook of Instagram.

Advertenties

4 gedachtes over “I love Tony!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s